«Δεν μπορώ να βρω ησυχία

που την ψυχή μου κτήμα έχει!

Δεν μπορώ στην ηρεμία!!

Διαρκώς να προχωράω πρέπει!!!»

Karl Marx....

Ικανές κι Αναγκαίες ΣυνθήκεςΠρος «πανεπιστήμονες»


Αυτούς που υποκαθιστούν τη διδασκαλία της Μαθηματικής   Θεωρίας, με παροράματα από τα εγκεκριμένα «λυσάρια»,  ανακατεύουν σούπες ασκήσεων από « σπάνια βοηθητικά» _ που με τη σειρά τους αναπαράγουν την επιδοτούμενη γύμνια απλοϊκών εγχειριδίων και «θρέφονται επιστημονικά»  από «ακυκλοφόρητες» συνδρομές επαιτείας σε πυρίμαχες «εταιρείες». Αυτούς που έχουν το θράσος να  κ ρ ύ β ο ν τ α ι   πίσω απ’ τα όνειρα νέων επιστημόνων και να τους χρησιμοποιούν σαν   π ρ ο κ ά λ υ ψ η, στη βλακώδη εμμονή τους να παριστάνουν κάτι που δεν είναι και που ποτέ δε θα γίνουν. 

Η ύπαρξη πτυχίου Μαθηματικού είναι μόνο αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος Δάσκαλος Μαθηματικών,  Συνομιλητής Εφηβικών Ψυχών, Παιδαγωγός κι Υπόλογος καθημερινών πτήσεων στους αιθέρες της τάξης.

Δεν είναι και Ικανή Συνθήκη

επειδή είμαι σίγουρος ότι μας παρακολουθείτε ανελλιπώς, αλλά επίσης σίγουρος ότι δεν μπορείτε να κατανοήσετε τα παραπάνω,… 
θα γίνω λίγο πιο σαφής:

Αν κάποιος είναι Δάσκαλος Μαθηματικών τότε αναγκαστικά έχει πτυχίο Μαθηματικού!

Το αντίστροφο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΕΝΙΚΑ,  δηλαδή
το να είναι κάποιος,  κάτοχος πτυχίου Μαθηματικού τμήματος,  δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι Δάσκαλος Μαθηματικών και πολύ περισσότερο εκπαιδευτής αυριανών Ικάρων.

Έτσι στα Μαθηματικά τέτοιου είδους συνθήκες που είναι μόνο αναγκαίες και όχι ικανές παράγουν τα λεγόμενα ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
(ή με τη μέθοδο της αντιθετοαντιστροφής αν προτιμάτε):

ΑΝ κάποιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
Όσες ταμπελίτσες κι αν ονειρεύεται για τον εαυτό του.
Έτσι απλά είναι τα πράγματα στην επιστήμη των Μαθηματικών,…

Βέβαια στη ζωή,  που δυστυχώς είσαι ότι δηλώσεις,  τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα,…
Αλλά κι εκεί ισχύει η αρχή:
Μπορείς πολλούς να τους κοροϊδεύεις για ένα μικρό διάστημα,  
λιγότερους  ίσως για ένα μεγαλύτερο διάστημα,…
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα,…

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σ’ όλους τους συναδέλφους, παλιούς και νέους,  Καλή Σχολική Χρονιά κι επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Βασίλης Γ. Κουγιουμτσιάδης
Μαθηματικός
..................................................................................
Η παραπάνω επιστολή δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Ηγουμενίτσας  «Θεσπρωτική»,  την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010,
Αποτελεί μια καθαρά Μαθηματική διαμαρτυρία,

Σχετίζεται  με το φαιδρό, όσο και νοσηρό φαινόμενο που απασχολεί τη μικρή μας πόλη: ένας υπάλληλος της Νομαρχίας_ τώρα του Δήμου_ ο οποίος δεν είναι ούτε  μαθηματικός, ούτε φυσικός, εκμεταλλευόμενος  την ανοχή και τη σιωπηρή συνενοχή παραγόντων της πολιτείας, παραδίδει «δωρεάν» υποτίθεται, ιδιαίτερα  «μαθήματα» τεχνικής επίλυσης ασκήσεων  μαθηματικών αλλά και φυσικής, σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου….Δεν υπάρχουν σχόλια: